Environmental Protection

Black & Veatch Wins Award for Work on Hong Kong Campus

Black & Veatch won the Innovation and Creativity Award for its work on the new Hong Kong University (HKU) Centennial Campus at the 2009 Hong Kong Awards for Industries.

For the project, Black & Veatch needed to make space for the new campus on a site that was already housing two existing freshwater service reservoirs of 26,500 cubic meters total capacity that supply drinking water to Hong Kong residents.

The original project scope called for the relocation of the two reservoirs onto terraces that would be created by cutting platforms into the Lung Fu Shan hillside located next to the site. This would have resulted in the destruction of some 3,000 trees covering an area of 6,000 square meters; it would also have generated significant amounts of waste.

The firm’s solution involved the first use of caverns for water storage in Hong Kong. The design ensured the slopes and trees all stayed intact and reduced the amount of generated waste by approximately 85 percent. In addition, the new design preserved the habitats of a number of protected species of flora and fauna.

Rather than cutting platforms, Black & Veatch proposed carving a cavern out of the hill, then relocating the saltwater reservoirs that were buried underground into the new cavern. The freshwater service reservoirs were then relocated into the vacated space underground.

The new design also preserved three graded historical buildings on the site.

comments powered by Disqus

Free e-News Subscription

I agree to this site's Privacy Policy